Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Εκτιμήσεις βάσεων για ΑΕΙ ΤΕΙ

Posted by Chris kalt 4:52 π.μ. , under | No comments

 

 


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πανελλαδικές με τέσσερα μόνο μαθήματα από το 2015-2016

Posted by Chris kalt 12:13 μ.μ. , under | No comments

Αποφασισμένος ο υπουργός Παιδείας να προχωρήσει στη μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων - Στόχος οι διαγωνιζόμενοι να επικεντρωθούν στην απόκτηση της γνώσης και της κριτικής σκέψης

Αποφασισμένος είναι ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, να προχωρήσει στη μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, από έξι σε τέσσερα, με άξονα τη σταθεροποίηση του Λυκείου, τη γνώση και τη μαθησιακή αυτοτέλεια.

Νεότερες πάντως πληροφορίες θέλουν αυτή η μείωση να ισχύει από το 2015-2016.

Η μείωση αυτή θα δώσει  τη δυνατότητα στους διαγωνιζομένους να επικεντρωθούν στην απόκτηση της γνώσης και της κριτικής σκέψης.

Παράλληλα, το Λύκειο ισχυροποιείται αποδυναμώνοντας την απομνημόνευση και την παραπαιδεία, όπως λένε  στο υπουργείο Παιδείας.

Σε ο,τι αφορά τις αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων, ο κ. Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα» τονίζει:

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: το σύστημα πανελλαδικής διαδικασίας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας δεν αλλάζει. Προχωράμε σε βελτιώσεις που αποσκοπούν μόνο στο να περιορίσουμε την εξάντληση των υποψηφίων και την ταλαιπωρία των ιδίων των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών.

Και υπογραμμίζει: «Πρέπει τα μαθήματα να είναι λιγότερα κατά δύο. Να είναι πλέον τέσσερα έναντι έξι που ήταν μέχρι τώρα. Οι εξετάσεις δεν πρέπει να αποτελούν δοκιμασία των αντοχών των μαθητών μας, αλλά δοκιμασία των γνώσεων και της κριτικής τους σκέψης στα βασικά μαθήματα».

Σε ότι αφορά στη  βάση του 10 ο υπουργός Παιδείας αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα είπε:

«Η βάση του 10 είναι ένα εργαλείο για την θεραπεία της εισαγωγής υποψηφίων με χαμηλές βάσεις, το οποίο αποφασίσαμε να μην αξιοποιήσουμε φέτος, μετά από πολλή σκέψη.

Αναμένουμε ότι με τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας που πραγματοποιήσαμε η κατάσταση θα βελτιωθεί. Θα δούμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών, και θα επανεξετάσουμε.

Στο Υπουργείο Παιδείας δεν διακατεχόμαστε από εμμονές, παρά μόνο από τη διάθεση να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και να προχωράμε μπροστά».
ΠΗΓΗ:  protothema.gr

Βάσεις 2013: Πρωτοφανής πτώση σε σημαντικές σχολές

Posted by Chris kalt 7:39 π.μ. , under | No comments


6.806 λιγότεροι υποψήφιοι θα εισαχθούν φέτος σε σχέση με πέρυσι - Δείτε ποιες σχολές επηρεάζονται.
Ανεβαίνουν οι βάσεις 2013 στη Νομική και στις παραϊατρικές σχολές, και πέφτουν στις Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου και μετά την ανακοίνωση των θέσεων εισακτέων από το υπουργείο Παιδείας.

Στην ταυτότητα των φετινών εισακτέων, όπως δόθηκαν την Τρίτη τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας αναγράφεται: «Μείωση κατά 8,94% των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 69.288 άτομα, ενώ πέρυσι ήταν 76.094 άτομα. Στα ΑΕΙ έχουμε εφέτος αύξηση εισακτέων κατά 4,76% (πέρυσι ήταν 44.381 και εφέτος 46.494). Στα ΤΕΙ έχουμε εφέτος μείωση εισακτέων 28% (πέρυσι ήταν 31.713 και εφέτος 22.794 άτομα)».

Ολες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο των βάσεων 2013 ενώ δεν «κόπηκε» ο αρχικός αριθμός των θέσεων που είχε ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο έντονη η ανοδική τάση.

Αντίθετα στα ΤΕΙ η μείωση ξεπερνά το 40% , οπότε εκτιμάται άνοδος των βάσεων 2013.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο σημειώθηκε άνοδος των θέσεων, που σημαίνει πτώση των βάσεων 2013 σε Φυσικομαθητικές και Πολυτεχνικές σχολές, ακόμα και στις λεγόμενες 'καλές». Δεδομένη θεωρείται με τα έως τώρα δεδομένα η κακή εικόνα στα γραπτά των Μαθηματικών και της Φυσικής.

Η αύξηση των θέσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο στα ΑΕΙ και η μείωση στα ΤΕΙ, «μεταφράζεται» ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει ενδεχομένως με σκαμπανεβάσματα, αναλόγως της σχολή. Αυξημένος κατά 15% είναι ο αριθμός των θέσεων στις Πολυτεχνικές σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, οπότε εκτιμάται πτώση των βάσεων 2013, όπως επίσης και στα ΤΕΙ. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σχολών οι θέσεις παρουσιάζονται αυξημένες κατά 7% , με αποτέλεσμα να αναμένεται πτωτική τάση. Αντίθετα «μαχαίρι» μπήκε στο 37% των θέσεων στα ΤΕΙ, όπου θα σημειωθεί άνοδος.

Από τον συνολικό αριθμό των 69.288 θέσεων διατίθενται:

Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις 2013. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 82.342 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 68.235 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ και τους 282 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) θα υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 13.752 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες 2013.

Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δε συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2013 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) τα έτη 2011 ή 2012.

Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Ποσοστό 20% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων.

Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων.

Το ποσοστό αυτό θα διεκδικήσουν 22.415 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α'). Ποσοστό 1% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου. Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.

Ο αριθμός των εισακτέων των Πανελληνίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται στις 69.288 εκτός των κάτωθι ειδικών κατηγοριών. Στον παραπάνω αριθμό εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων: Για τις Στρατιωτικές Σχολές Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ) Καθ' υπέρβασιν του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων εισάγονται και οι υποψήφιοι των παρακάτω κατηγοριών με τα αντίστοιχα ποσοστά.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Περίεργο!

Posted by Chris kalt 10:14 π.μ. , under | No comments

Δεν είναι τεστ. Δείτε πώς περιστρέφεται η κοπέλα; Δεξιόστροφα ή Αριστερόστροφα;
 Αν βλέπετε να περιστρέφεται δεξιόστροφα ανήκετε στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.   Αν βλέπετε να περιστρέφεται αριστερόστροφα ή και τα δύο (δεξιά και αριστερά) τότε, φαίνεται ότι έχετε μια διαφορά από τον περισσότερο πληθυσμό στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σας. Εκτίμησή μου είναι ότι αν έχετε λύσει τον προηγούμενο γρίφο θα βλέπετε και την αριστερόστροφη κίνηση εύκολα.
Εξήγηση:
Δείτε την παρακάτω εικόνα. Είναι ένα στιγμιότυπο της προηγούμενης κίνησης.
Μπορείτε να δείτε:
1.. την κοπέλα με γυρισμένη την πλάτη προς εσάς. Στην περίπτωση αυτή βλέπετε το δεξιό της πόδι ανασηκωμένο και το αριστερό στο έδαφος
2.. προσπαθήστε όμως, να δείτε την κοπέλα με γυρισμένο το πρόσωπό της προς εσάς. Τότε θα τη δείτε με το δεξιό πόδι στο έδαφος και το αριστερό ανασηκωμένο (δηλαδή αντίστροφα).
Το πώς βλέπει το μυαλό την εικόνα εξαρτάται...
Μερικοί βλέπουν μόνο τη δεξιόστροφη κίνηση. Μερικοί απ' αυτούς, αν τους πεις ότι θα μπορούσε κάποιος να δει και την αριστερόστροφη κίνηση δεν σε πιστεύουν...
"Άλλοι πιστεύουν ότι βλέπουν, και άλλοι βλέπουν ότι πιστεύουν". Αλλά ακόμα και αν πιστεύεις αυτό που βλέπεις, είναι τελικά αυτό που (πραγματικά) είναι;



Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

"Οικογενειακά"

Posted by Chris kalt 1:38 μ.μ. , under | 1 comment


Ο Πέτρος και η Μαρία ζουν μαζί με τα 12 παιδιά τους. Κάποια από αυτά είναι από τον προηγούμενο γάμο του Πέτρου και κάποια από τον προηγούμενο γάμο της Μαρίας. Ο καθένας τους συνδέεται άμεσα με 9 από τα παιδιά αυτά. Πόσα παιδιά απέκτησαν μαζί;

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η Δίκαια Κούπα του Πυθαγόρα

Posted by Chris kalt 9:04 π.μ. , under | No comments

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή η «δίκαιη κούπα» είναι είναι μια ανακάλυψη του Πυθαγόρα για να πίνει με μέτρο το κρασί του αλλά και για να σερβίρει τους μαθητές του, υπερτονίζοντας την έννοια του μέτρου και των ορίων. Η ιδέα του Πυθαγόρα ήταν απλή: Έπρεπε να περιοριστεί η απληστία στο ποτό! Πώς θα γινόταν αυτό; Το πήλινο ποτήρι αδειάζει κατά έναν «μαγικό» τρόπο όταν εκείνος που το κρατάει αποδειχτεί… πλεονέκτης και το γεμίσει περισσότερο απ’ όσο πρέπει.
Στην κούπα υπάρχει χαραγμένο ένα όριο, μια γραμμή. Αν το υγρό που περιέχει δεν υπερβεί τη γραμμή αυτή, ο πότης απολαμβάνει το κρασί του. Εάν, όμως, ξεπεράσει τη γραμμή του ορίου, τότε η κούπα αδειάχει και το κρασί χύνεται από τη βάση. Αδειάζει όλη η κούπα, όχι μόνο η επιπλέον ποσότητα. Πως όμως γίνεται αυτό; Στο κέντρο της κούπας βρίσκεται μια στήλη τοποθετημένη ακριβώς πάνω από έναν σωλήνα που οδηγεί στο κάτω μέρος της. Ενώ η κούπα γεμίζει, η στάθμη του κρασιού ανεβαίνει και στο εσωτερικό της κεντρικής στήλης, ακολουθώντας το νόμο του Pascal για τα συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο η στάθμη του κρασιού δεν ξεπερνά τη γραμμή που είναι χαραγμένη στο εσωτερικό της κούπας «δεν τρέχει τίποτα».
Μόλις όμως το υγρό υπερβεί τη γραμμή-όριο τότε αρχίζει να ρέει μέσω του εσωτερικού σωλήνα από τη βάση της κούπας. Τα μόρια του υγρού παρασύρουν το ένα το άλλο με αποτέλεσμα, ωε δια μαγείας, η κούπα να αδειάζει παντελώς!Αυτό, πέρα από μια απλή εφαρμογή της υδραυλικής, αποτελεί και έναν τρόπο διδαχής: Όταν το όριο ξεπερνιέται (ύβρις) δεν χάνονται μόνον όσα έχουν ξεπεράσει το όριο αλλά και όλα τα προηγούμενα που είχαν αποκτηθεί (νέμεσις). Το άριστο οφείλουμε να το απολαμβάνουμε με μέτρο, σαν τον οίνο που ήδη έχουμε στην κούπα μας, αντλώντας τη μέγιστη ωφέλεια χωρίς να επιζητούμε παραπάνω! Εκπληκτικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2013: Ποια η τάση στις βάσεις

Posted by Chris kalt 4:12 π.μ. , under | No comments

Την κίνηση των βάσεων σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που συμπεριλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο παρουσιάζει το σημερινό «Έθνος - Παιδεία».

Σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε τους υποψηφίους οι οποίοι επεξεργάζονται το μηχανογραφικό δελτίο που θα υποβάλουν, επιχειρούμε για πρώτη φορά να καταγράψουμε τις τάσεις των βάσεων σε όλες τις σχολές των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Οι προβλέψεις βασίζονται στα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με την ανακατανομή των θέσεων εισακτέων.


Η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής δείχνει γενικευμένη πτώση των βάσεων εισαγωγής η οποία συμπαρασύρει και την πλειονότητα των περιζήτητων/υψηλόβαθμων τμημάτων. Οι χειρότερες επιδόσεις σε 15 από τα 22 μαθήματα των Πανελλαδικών οδηγούν σε υποχώρηση των βάσεων σε σχολές όπως οι Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Φυσικομαθητικές κ.ά. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η πτώση των βάσεων δεν θα είναι για όλα τα τμήματα, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία διαγωνίστηκε ο κάθε υποψήφιος.

Είναι βέβαιο ότι στη γενικευμένη πτώση των βάσεων θα υπάρξουν και ορισμένα τμήματα τόσο των πανεπιστημίων όσο και των τεχνολογικών ιδρυμάτων στα οποία θα καταγραφεί μικρή άνοδος, η οποία σχετίζεται κυρίως με τη μείωση των θέσεων σε αυτά. Ανοδικά θα κινηθούν, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των ειδικών, οι βάσεις στις περισσότερες Στρατιωτικές σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων καθώς ο αριθμός των εισακτέων είναι μειωμένος κατά 30%. Ο ανταγωνισμός σε αυτές τις σχολές θα είναι αυξημένος και για έναν πρόσθετο λόγο, καθώς είναι από τις ελάχιστες που οδηγούν απευθείας στο Δημόσιο.

Οι Πανελλαδικές του 2013, πάντως, χαρακτηρίστηκαν ως οι δυσκολότερες των τελευταίων ετών, κάτι που φάνηκε και από τη μεγάλη μείωση των αριστούχων στα περισσότερα μαθήματα και σε όλες τις κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των φετινών αριστούχων ανήλθε σε 4.651 από 6.810 πέρυσι. Η μείωση είναι δραματική καθώς έφτασε το 31,7% συγκριτικά με το 2012. Από αυτό το στοιχείο συμπεραίνεται ότι οι βάσεις εισαγωγής σχεδόν σε όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα πιέζονται προς τα κάτω. Η εικόνα των αριστούχων ανά κατεύθυνση έχει ως εξής:

Θεωρητική: Ο αριθμός των αριστούχων μειώθηκε σε 2.211 από 3.100 που ήταν πέρυσι με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει το 28,6%.

Θετική: Οι αριστούχοι ανήλθαν φέτος σε 1.384 από 1.957 την περσινή χρονιά. Το ποσοστό μείωσης φτάνει το 29,2%.

Τεχνολογική 2: Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση όπου συμμετείχαν και οι περισσότεροι υποψήφιοι, η μείωση των αριστούχων έφτασε το 39,7% σε σχέση με πέρυσι. Φέτος, μεταξύ 18-20 έγραψαν 966 υποψήφιοι και στις περσινές εξετάσεις 1.602.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στον πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα, ο οποίος περιλαμβάνει τα τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου ανά ΑΕΙ-ΤΕΙ, υπάρχουν σχολές στις οποίες δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση της πορείας των βάσεων, καθώς ορισμένες είναι καινούργιες, κάποιες άλλες έχουν συγχωνευθεί σε τμήματα άλλων ιδρυμάτων, ενώ κάποια ΑΕΙ ή ΤΕΙ είναι καινούργια. Στις περιπτώσεις που υπήρχε η δυνατότητα (μετονομασίες τμημάτων και σχολών ή μεταφορά σε άλλα ιδρύματα) έχουμε εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων. Τέλος, σε ορισμένα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικά μαθήματα, δεν υπάρχει πρόβλεψη καθώς εκκρεμεί η επεξεργασία των βαθμολογιών σε αυτά τα μαθήματα.

1ο Επιστημονικό Πεδίο Πτώση στις Νομικές Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης «σκόνταψαν» στα Αρχαία Ελληνικά, πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τμήματα Νομικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας κ.α. Μεταξύ 18-20 έγραψαν μόλις 548 μαθητές από τους 32.291 που διαγωνίστηκαν στο μάθημα οι οποίοι αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων τους.

Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής, καθοδικά θα κινηθούν οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των θέσεων στη σχολή της Θράκης, ενδέχεται να σημειωθεί μικρή άνοδος.

Μικρή πτώση θα υπάρχει σε ορισμένα τμήματα Φιλολογίας όπως σε αυτά της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ πιθανότατα θα κινηθούν ανοδικά ορισμένες σχολές της περιφέρειας όπου το «ψαλίδι» στους εισακτέους ήταν μεγάλο.

Οριακή πτώση αναμένεται και για τις περισσότερες σχολές Ψυχολογίας ενώ για τμήματα χαμηλών και μεσαίων βαθμολογίων τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι βάσεις θα σημειώσουν μικρή άνοδο εξαιτίας των λιγότερων θέσεων που θα διατεθούν.

2ο - 4ο Επιστημονικό Πεδίο Ευκολότερη πρόσβαση στις Φυσικομαθηματικές σχολές. «Βουτιά» στις Πολυτεχνικές

Θεαματική πτώση στα πολυτεχνικά τμήματα του 4ου πεδίου και μικρότερη υποχώρηση των βάσεων στις φυσικομαθητικές σχολές του 2ου πεδίου, δείχνουν τα στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων. Η πτώση στο 4ο πεδίο αναμένεται να παρασύρει σχεδόν όλα τα τμήματα, ακόμη και τα υψηλόβαθμα και σε κάποιες περιπτώσεις η πτώση δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 400 με 500 μόρια. Καθοδικά θα κινηθούν όλες οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μπορεί να αυξήθηκαν οι θέσεις, ωστόσο η δραστική μείωση των αριστούχων τόσο στη Θετική όσο και στην Τεχνολογική Κατεύθυνση από τις οποίες τροφοδοτούνται αυτά τα τμήματα, οδηγούν σε αισθητή πτώση. Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και σε περιφερειακά ιδρύματα που φιλοξενούν πολυτεχνικές σχολές.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, οι υποψήφιοι που έγραψαν μεταξύ 14 και 17 χιλιάδων μορίων που οδηγούν στα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών, αυξήθηκαν οριακά. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αρκετοί αριστούχοι που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε πιο υψηλόβαθμα τμήματα, θα οδηγηθούν στις φυσικομαθητικές σχολές. Η πτώση σε αυτές τις σχολές αναμένεται με μικρότερη ένταση σε σχέση με τις Πολυτεχνικές.

3ο Επιστημονικό Πεδίο Κάτω από τα 19.000 μόρια ο πήχης στις Ιατρικές

Με λιγότερα από 19.000 μόρια αναμένεται να εισαχθούν φέτος όλοι υποψήφιοι που θα δηλώσουν Ιατρικές σχολές.

Οι επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που οδηγούν σε αυτές (Βιολογία και Χημεία) είναι πολύ χειρότερες από πέρυσι. Όσον αφορά δε για τους υποψηφίους που βρέθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 19-20, μειώθηκαν σε 216 από 509 πέρυσι.

Ως εκ τούτου, πτώση θα υπάρχει σε όλες τις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές όπου παρατηρείται και μία μικρή αύξηση των θέσεων. Μικρή πτώση προβλέπεται και για τις υψηλόβαθμες σχολές των τεχνολογικών ιδρυμάτων που έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Προς τα κάτω θα κινηθούν τμήματα Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής κ.ά. Θα υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εξαιρέσεις όπου οι βάσεις ίσως σημειώσουν μικρή άνοδο. Πρόκειται για σχολές της περιφέρειας στις οποίες μειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων, όπως για παράδειγμα στη Νοσηλευτική Ηπείρου και Κρήτης.

Αναφορικά με τις 5 Στρατιωτικές σχολές του πεδίου, (Ιατρικό, Αξιωματικών Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό και Φαρμακευτικό) οι βάσεις εισαγωγής θα κινηθούν σε περσινά επίπεδα και σε ορισμένες θα υπάρξει μία μικρή άνοδος.

5ο Επιστημονικό Πεδίο Πτώση σε δεκάδες τμήματα

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται θεαματική πτώση των βάσεων για δεκάδες τμήματα. Είναι ενδεικτικό ότι οι αριστούχοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 μειώθηκαν δραματικά σε σχέση με πέρυσι κατά σχεδόν 40%. Όσον αφορά στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) οι αριστούχοι έφτασαν το 18,69% όταν πέρυσι ήταν 33,80%.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 20.477 που εξετάστηκαν στο μάθημα, αρίστευσαν 3.827 υποψήφιοι, αριθμός που θεωρείται μικρός για το συγκεκριμένο μάθημα.

Σχετικά με την πορεία των βάσεων, θα είναι πτωτική σε όλα σχεδόν τα πανεπιστημιακά τμήματα, τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στα τεχνολογικά ιδρύματα, υπάρχουν αρκετά καινούργια τμήματα τα οποία προέκυψαν κυρίως από συγχωνεύσεις, στα οποία είναι αδύνατη η εκτίμηση των βάσεων.

Σε κάποια άλλα, κυρίως της περιφέρειας, όπου παρατηρείται μείωση στις θέσεις, ενδεχομένως υπάρχει συγκράτηση των βάσεων, ακόμη και οριακή άνοδος.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ 2012 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 2013
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
84837
80958
-4.6%
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
658
642
-2.4%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤΟΙΧ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
37111
35518
-4.3%
ΦΥΣΙΚΗ
ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
1255
1275
1.6%
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
45718
43385
-5.1%
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
34737
32291
-7.0%
ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
34684
32268
-7.0%
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
34749
32341
-6.9%
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
34716
32309
-6.9%
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
12620
12932
2.5%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ.
12627
12928
2.4%
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ.
12630
12948
2.5%
ΧΗΜΕΙΑ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ.
12609
12929
2.5%
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 1
989
967
-2.2%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 1
988
967
-2.1%
ΦΥΣΙΚΗ
ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 1
993
967
-2.6%
ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 1
989
967
-2.2%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 2
36269
34465
-5.0%
ΦΥΣΙΚΗ
ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 2
36276
34499
-4.9%
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 2
36252
34485
-4.9%
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜ. ΣΕ ΠΡΟΓΡ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤ. 2
36234
34465
-4.9%
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΠΙΛΟΓΗΣ
22747
20477
-10.0%

Τα 15 τμήματα τα οποία συγκέντρωσαν πέρυσι τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, δημοσιεύει το σημερινό «Εθνος Παιδεία» προκειμένου να βοηθήσει τους φετινούς υποψηφίους ώστε να σχηματίσουν μία πρώτη εικόνα για τον ανταγωνισμό ανά σχολή.

Έχοντας πλέον τις βαθμολογίες στα χέρια τους αλλά και τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων, μπορούν να δουν -βάσει των περσινών στοιχείων- τις πιθανότητες εισαγωγής στα υψηλόβαθμα/περιζήτητα τμήματα των ΑΕΙ.

Στην κορυφή των προτιμήσεων βρέθηκε την περσινή χρονιά η Νομική Σχολή της Αθήνας με 2.631 πρώτες προτιμήσεις (από 2.173 πέρυσι), ενώ το ποσοστό επιτυχίας δεν ξεπέρασε το 13,6%. Φέτος, επισημαίνεται ότι θα απορροφηθούν 15 περισσότεροι φοιτητές. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Ιατρική Αθήνας με 1.863 πρώτες προτιμήσεις και την υψηλότερη βάση εισαγωγής σε όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (19.170 μόρια). Μόλις το 7,7% των περσινών αριστούχων που δήλωσε το τμήμα στην κορυφή των προτιμήσεων κατάφερε να εισαχθεί.

Στην τρίτη θέση, συναντάμε τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με 1.840 πρώτες προτιμήσεις και ποσοστό επιτυχίας 11.2%

Νομική Η Σχολή της Νομικής που εδρεύει στο Αριστοτέλειο επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση από 1.694 υποψηφίους με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει το 18,5%. Την πρώτη πεντάδα με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις κλείνει το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Πάνω από 1.300 υποψήφιοι το επέλεξαν στην κορυφή του μηχανογραφικού ενώ από αυτούς κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 13,7%.

Στις υπόλοιπες θέσεις που φαίνονται και στον πίνακα, υπάρχουν σχολές Πλοιάρχων, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Παιδαγωγικά, Ιατρικά, Ψυχολογίας, Μηχανολόγων και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι την περσινή χρονιά πάνω από 4 στους 10 υποψηφίους των πανελλαδικών επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση μόλις 30 τμήματα από τα 500 που είχαν συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό. Η πλειονότητά τους αφορούσε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, φαινόμενο που όχι μόνο δεν θα αλλάξει φέτος αλλά και θα ενταθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα πρωτοκλασάτα τμήματα των ΤΕΙ

Από 8,5% έως 20% κυμάνθηκαν πέρυσι τα ποσοστά επιτυχίας στα πρωτοκλασάτα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, στα οποία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο η ζήτηση των υποψηφίων καθώς αρκετά από αυτά οδηγούν άμεσα στην αγορά εργασίας.

Στην κορυφή συναντάμε το τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας, το οποίο επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση 675 άτομα. Η βάση διαμορφώθηκε στα 16.322 μόρια, ενώ μόλις το 8,5% των υποψηφίων εξασφάλισε την εισαγωγή του. Ακολουθεί το αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 556 πρώτες προτιμήσεις, 15.935 μόρια και μόλις 11,1% επιτυχία για τους υποψηφίους. Πολύ ψηλά στις προτιμήσεις ήρθε και το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Αθήνας. Οι λίγες θέσεις που προσφέρονται σε συνδυασμό με τις 366 πρώτες προτιμήσεις, διαμόρφωσαν το ποσοστό επιτυχίας στο 15,8%. Σε απόσταση αναπνοής, όσον αφορά τον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων, βρίσκεται το τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας. Συγκεκριμένα, 355 έδωσαν μάχη για 58 θέσεις ενώ η βάση σκαρφάλωσε στα 15.028 μόρια.

Οσον αφορά το τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά, κατάφερε να εισαχθεί μόλις 1 στους 5 από όσους το είχαν δηλώσει στην κορυφή των προτιμήσεών τους.

Τα τμήματα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις το 2012
ΤΜΗΜΑ
ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Νομική Αθήνας
2.631
360
18.879
13,60%
Νομική Θεσσαλονίκης
1.694
315
18.715
18,50%
Ψυχολογίας Παντείου
1.114
108
18.204
9,60%
Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης
1.109
135
18.184
12,10%
Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας
897
153
15.615
17%
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας
1156
180
17731
15,50%
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης
959
180
17.415
18,70%
ΑΕΝ Σχολή Πλοιάρχων
1.211
156
10.851
12,80%
Ιατρική Αθήνας
1.863
144
19.17
7,70%
Ιατρική Θεσσαλονίκης
1.139
162
19.003
14,20%
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
834
90
21.669
10,70%
Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
933
99
18.759
10,60%
Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών ΕΜΠ
1.84
207
18.914
11,20%
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΟΠΑ
1.305
180
17.914
13,70%
Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας
1.161
61
18.441
5,20%

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΒΑΣΕΙΣ 2013: Το σωστό μηχανογραφικό σώζει την παρτίδα

Posted by Chris kalt 3:28 π.μ. , under | No comments

ΒΑΣΕΙΣ 2013: Το σωστό μηχανογραφικό σώζει την παρτίδα

Οι αναμενόμενες βάσεις του 2013 προκύπτουν από τα στατιστικά των επιδόσεων των υποψηφίων ανά μάθημα, αλλά και από τις προτιμήσεις τους με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, κυρίως για τις περιζήτητες σχολές. Παράλληλα, στις εκτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη και οι διαγραφόμενες τάσεις, όπως επί παραδείγματι η μείωση της ζήτησης των Παιδαγωγικών Σπουδών.
Η πτώση των βάσεων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό φέτος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα υψηλόβαθμα τμήματά τους.
Κυριακάτικη εφημερίδα δημοσιεύει τις αναμενόμενες βάσεις του 2013 οι οποίες προκύπτουν με κριτήριο τα στατιστικά των επιδόσεων των υποψηφίων ανά μάθημα, αλλά και με την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης των υποψηφίων.


Με κάτω από 19.000 μόρια η εισαγωγή στην Ιατρική, με 11.800 η είσοδος σε σχολή ΑΕΙ.
Εκπλήξεις περιμένουν τους υποψηφίους με την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.


Οι προτιμήσεις των υποψηφίων ελήφθησαν ως δεδομένες με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, κυρίως για τις περιζήτητες σχολές.
Παράλληλα, στις εκτιμήσεις των αναμενόμενων βάσεων ελήφθησαν υπόψη και οι διαγραφόμενες τάσεις, όπως επί παραδείγματι η μείωση της ζήτησης των Παιδαγωγικών Σπουδών.


Με κάτω από 19.000 μόρια η εισαγωγή στην Ιατρική, με 11.800 η είσοδος σε σχολή ΑΕΙ.


Στο κέντρο του ενδιαφέροντος εκατοντάδων οικογενειών βρίσκονται και εφέτος - για μια ακόμη φορά - οι βάσεις εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ενώ οι κινήσεις τους αναμένεται ότι θα διαγράψουν τροχιές εντυπωσιακές. Προς τα κάτω. Έτσι, αριθμοί εντυπωσιακοί και εκπλήξεις μη αναμενόμενες φαίνεται ότι θα συνοδεύουν την ανακοίνωση των εφετινών βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.


Θα έχει προηγηθεί της ανακοίνωσης των βάσεων, όπως όλοι αναμένουν, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι πρώτες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, το οποίο όμως θα λάβει την τελική μορφή του ύστερα από τρία χρόνια. «Νομίζω ότι εφέτος επέλεξαν πιο δύσκολα θέματα γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε περίοδο αλλαγών και θέλουν να φανούν οι αδυναμίες του συστήματος» έλεγε τις προηγούμενες ημέρες στο «Βήμα» ο Χρήστος Μπέλεσης που συγκέντρωσε 18.909 μόρια και φιλοδοξεί να μπει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
ΠΗΓΗ: TA NEA

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Αναμενόμενες Βάσεις 2013

Posted by Chris kalt 2:51 π.μ. , under | No comments

ΒΑΣΕΙΣ 2013: Η μεγάλη πτώση αλλάζει τα πλάνα στο μηχανογραφικό

Η πτώση των βάσεων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό φέτος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα υψηλόβαθμα τμήματά τους.
Κυριακάτικη εφημερίδα δημοσιεύει τις αναμενόμενες βάσεις του 2013 οι οποίες προκύπτουν με κριτήριο τα στατιστικά των επιδόσεων των υποψηφίων ανά μάθημα, αλλά και με την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης των υποψηφίων.


Με κάτω από 19.000 μόρια η εισαγωγή στην Ιατρική, με 11.800 η είσοδος σε σχολή ΑΕΙ.
Εκπλήξεις περιμένουν τους υποψηφίους με την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.


Οι προτιμήσεις των υποψηφίων ελήφθησαν ως δεδομένες με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, κυρίως για τις περιζήτητες σχολές.
Παράλληλα, στις εκτιμήσεις των αναμενόμενων βάσεων ελήφθησαν υπόψη και οι διαγραφόμενες τάσεις, όπως επί παραδείγματι η μείωση της ζήτησης των Παιδαγωγικών Σπουδών.


Με κάτω από 19.000 μόρια η εισαγωγή στην Ιατρική, με 11.800 η είσοδος σε σχολή ΑΕΙ.


Στο κέντρο του ενδιαφέροντος εκατοντάδων οικογενειών βρίσκονται και εφέτος - για μια ακόμη φορά - οι βάσεις εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ενώ οι κινήσεις τους αναμένεται ότι θα διαγράψουν τροχιές εντυπωσιακές. Προς τα κάτω. Έτσι, αριθμοί εντυπωσιακοί και εκπλήξεις μη αναμενόμενες φαίνεται ότι θα συνοδεύουν την ανακοίνωση των εφετινών βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.


Θα έχει προηγηθεί της ανακοίνωσης των βάσεων, όπως όλοι αναμένουν, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι πρώτες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, το οποίο όμως θα λάβει την τελική μορφή του ύστερα από τρία χρόνια. «Νομίζω ότι εφέτος επέλεξαν πιο δύσκολα θέματα γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε περίοδο αλλαγών και θέλουν να φανούν οι αδυναμίες του συστήματος» έλεγε τις προηγούμενες ημέρες στο «Βήμα» ο Χρήστος Μπέλεσης που συγκέντρωσε 18.909 μόρια και φιλοδοξεί να μπει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.


Η πτώση των βάσεων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό εφέτος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα υψηλόβαθμα τμήματά τους.
Αναμενόμενες Βάσεις 2013

Featured Posts

Social Icons

Tags

Blog Archive