Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Βάσεις - Μηχανογραφικό 2013: Τα διλήμματα

Posted by Chris kalt 11:21 π.μ. , under | No comments

Βάσεις - Μηχανογραφικό 2013: Τα διλήμματα

Μετά την ανάρτηση στα Λύκεια των βαθμολογιών 82.342 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων που διεκδικούν μία από τις 69.288 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανοίγει ο «φάκελος μηχανογραφικό». Ήρθε η ώρα της συμπλήρωσής του μηχανογραφικού, το οποίο είναι ίσως δυσκολότερο από κάθε άλλη χρονιά! Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και δύο επιστημονικά πεδία. Για την επιλογή σχολών από τα δύο προεπιλεγμένα πεδία δεν τίθενται περιορισμοί. O υποψήφιος μπορεί να «μπλέξει» τις σχολές των δύο πεδίων. Όλοι υποψήφιοι προσπαθούν με μαθηματικούς υπολογισμούς να συμβιβάσουν τα όνειρά τους με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, δίνοντας κατ' αρχήν απάντηση στο δίλημμα «Σχολή της αρεσκείας μου ή σχολή στην πόλη μου;». Από την άλλη, λόγω των συγχωνεύσεων πολλών Τμημάτων ΤΕΙ, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί για πρώτη χρονιά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το αντικείμενο κάθε τμήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα πρέπει να έχουν υπόψη:
O υποψήφιος πρέπει να δηλώσει σχολές σαν να έχει συγκεντρώσει το απόλυτο των μορίων, δηλαδή 20.000 μόρια. Δεν χάνει τίποτε εάν δηλώσει σχολές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολύ υψηλότερη βάση σε σχέση με τα μόρια που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει φέτος. Αντίθετα, εάν δεν τις δηλώσει μπορεί να χάσει την εισαγωγή του, αφού ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής. Πολλοί από το άγχος να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους δηλώνουν όσες περισσότερες σχολές μπορούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «ελέγξουν» τη σειρά προτίμησης. Σε μία τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να περάσουν σε σχολή την οποία, επί της ουσίας, δεν επιθυμούν.

Οι βάσεις

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για την πορεία των βαθμολογιών, τα μαθήματα στα οποία εντοπίζονται οι πιο χαμηλές βαθμολογίες είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, για το οποίο η Μαθηματική Εταιρία είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το επίπεδο δυσκολίας. Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό χαμηλών βαθμολογιών εντοπίζουν φροντιστηριούχοι και στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και στη Φυσική της Θετικής και Τεχνολογικής.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των φετινών πανελλαδικών αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη. Τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων κρίνονται από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους υποψηφίους ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, καθώς σε αρκετά μαθήματα τα ερωτήματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Οι χαμηλές βαθμολογίες αναμένεται να συμπιέσουν προς τα κάτω και τις βάσεις εισαγωγής. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.
Η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων αναμένεται στις φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές σχολές, ενώ θα ακολουθήσουν οι οικονομικές, οι ιατρικές και οι φαρμακευτικές. Από την άλλη πλευρά στις σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης όπως οι νομικές, οι φιλολογικές και οι σχολές ψυχολογίας δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στις βάσεις. Στο μεταξύ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στατιστικών των βαθμολογιών οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός των εισακτέων είναι 69.288 από 76.094 που ήταν πέρυσι. Στα ΑΕΙ οι εισακτέοι αυξήθηκαν κατά 4,76%, ενώ στα ΤΕΙ μειώθηκαν κατά 28,1% εξαιτίας και της μείωσης των συγκεκριμένων ιδρυμάτων κατά 25%. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου. Οι πρώτες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μεγάλη βουτιά στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, λόγω των πολύ κακών επιδόσεων των μαθητών σε Μαθηματικά και Φυσική, όπου υπάρχει μεγάλη συσσώρευση γραπτών με βαθμολογίες από 12-15!

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο από την άλλη, αναμένεται αύξηση, ενώ μικρή πτώση θα σημειωθεί στο 3ο και 5ο επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα, στις Θετικές επιστήμες (2ο και 4ο επ. πεδίο), οι εκτιμήσεις λένε πως η πτώση στην κορυφή θα είναι μέτρια, και όσο κατεβαίνουμε θα μεγαλώνει στα ΑΕΙ. Στα ΤΕΙ τώρα, θα έχουμε κι εκεί πτώση, αλλά μικρότερη από τα ΑΕΙ. Στις Θεωρητικές επιστήμες (1ο επ. πεδίο), περιμένουμε αύξηση των βάσεων σε όλες τις σχολές, με μικρότερη στις Νομικές, στις Στρατιωτικές, και στις σχολές Ψυχολογίας για τα ΑΕΙ. Στα ΤΕΙ θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Στις Επιστήμες Υγείας (3ο επ. πεδίο) στα ΑΕΙ, οι βάσεις στις Ιατρικές θα πέσουν ελάχιστα με πολλούς να έχουν γράψει άριστα σε Βιολογία και Χημεία. Στα ΤΕΙ θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Τέλος, στις Οικονομικές Σχολές (5ο επ. πεδίο) περιμένουμε πτώση των βάσεων αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, μιας και οι υποψήφιοι έγραψαν πολύ καλά στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Featured Posts

Social Icons

Tags

Blog Archive